De selvstændige undervurderer tit regnskabet

Når man starter som selvstændig, oplever rigtig mange, at der er meget at forholde sig til og mange beslutninger, der skal træffes hver eneste dag. Der er derfor risiko for, at det ikke bliver systematisk, og at fokus ikke bliver rettet mod de vigtigste ting. En af de vigtigste ting er en sund økonomi, her er 6 fif: Sådan styrer du dit regnskab som selvstændig.

 

Det starter med gode vaner  

Du skal holde styr på dine bilag. Husk altid bilag og gem bilagene samme sted – altid. Undgå systemer hvor kvitteringer for brændstof ligger i bilen, faktura på indkøb ligger på kontoret og breve ligger på reolen i entréen. Et sted til det hele.

 

Lav en fast rytme hvor du fx hver onsdag sørger for bogføring, fakturering og rykkere til kunderne. Så kommer du ikke bagud, kunderne kan betale og du bevarer overblikket.

 

Du skal have et værktøj på plads

Sørg for at bruge et bogføringsprogram. Der findes mange forskellige systemer, og så længe kravene ikke er så store, så er de ikke dyre.

 

Kvalitetskontrol er centralt, lav nogle faste nøgletal så du ved, der ikke er sket fejl i bogføringen. Du ved godt, om du har solgt for 1,8 millioner kr. eller 18 millioner kr.

 

Gode relationer til omverden

Der er særligt 2 relationer, du skal passe på. Det er forholdet til SKAT og til banken. Det er vigtigt overfor det offentlige, at du sørger for at overholde deadlines mht. moms, indberetninger og betalinger. 

 

Det er også vigtigt at holde banken orienteret om, hvordan det går. Det er en god ide at lave et budget. Først og fremmest for din egen skyld, da det giver anledning til at se fremad og planlægge fremtiden. Men også for bankens skyld, så de kan se, du har styr på det. Det svært at indfri sine målsætninger, hvis ikke man planlægger sin indsats.